arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 3: Pentadbiran Negeri-negeri Melayu Bersekutu

10 questions · Form 3 Sejarah Bab 3: Pentadbiran Negeri-negeri Melayu Bersekutu

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Siapakah tokoh pedagang Cina yang dilantik sebagai Kapitan Cina di Kuala Lumpur dan memainkan peranan besar memajukan industri timah?

  1. Yap Ah Loy
  2. Goh Hui
  3. Tan Cheng Lock
  4. Lim Boon Keng
Show answer

Answer: A

Yap Ah Loy merupakan Kapitan Cina Kuala Lumpur yang penting dalam pembangunan semula Kuala Lumpur selepas Perang Klang.

2. Apakah peranan utama 'Kaunselor Residen' sebelum penubuhan NNMB di peringkat negeri?

  1. Menasihati Sultan dalam hal pentadbiran negeri
  2. Menguruskan sekolah-sekolah Melayu
  3. Menjadi panglima tentera negeri
  4. Mengutip zakat dan fitrah
Show answer

Answer: A

Residen bertindak sebagai penasihat kepada Sultan dalam hal-hal pentadbiran dan ekonomi negeri.

3. Mengapakah kewangan Pahang menjadi salah satu faktor penubuhan NNMB?

  1. Pahang mengalami masalah kewangan akibat Perang Semantan
  2. Pahang merupakan negeri terpaksa membayar ufti kepada Siam
  3. Pahang enggan melombong emas
  4. Pahang tidak mempunyai sumber cukai
Show answer

Answer: A

Pahang menanggung beban hutang yang tinggi, maka kekayaan Perak dan Selangor digunakan untuk mengimbangi defisit Pahang.

4. Apakah kaedah perlombongan bijih timah moden yang diperkenalkan oleh syarikat Barat di NNMB?

  1. Kapal Pengorek
  2. Mendulang
  3. Melombong paut
  4. Pahat batu
Show answer

Answer: A

Pengenalan teknologi kapal pengorek oleh syarikat Eropah meningkatkan pengeluaran bijih timah secara berskala besar.

5. Di manakah persidangan Durbar yang PERTAMA diadakan pada tahun 1897?

  1. Kuala Lumpur
  2. Kuala Kangsar, Perak
  3. Seremban
  4. Pekan, Pahang
Show answer

Answer: B

Durbar Pertama dijalankan pada tahun 1897 di Istana Negara, Kuala Kangsar, Perak.

6. Apakah persidangan khas yang ditubuhkan pada tahun 1897 untuk perbincangan antara Raja-raja Melayu dan pegawai tinggi British?

  1. Durbar
  2. Majlis Undangan
  3. Majlis Mesyuarat Persekutuan
  4. Kongres Melayu
Show answer

Answer: A

Durbar merupakan persidangan Raja-Raja Melayu negeri-negeri anggota NNMB bersama pengurusan British.

7. Iktibar utama daripada percetusan campur tangan British di NNMB ialah...

  1. Kepentingan menjaga ketenteraman dan mengelakkan pertikaian politik dalaman
  2. Membenarkan syarikat asing menguruskan hasil ekonomi
  3. Menyerahkan kutipan cukai kepada pegawai luar
  4. Mengurangkan peranan institusi kesultanan
Show answer

Answer: A

Konflik dan perebutan kuasa tempatan memberi ruang emas kepada kuasa asing untuk mengambil alih pentadbiran.

8. Apakah dua perkara yang TIDAK BOHLEH dicampuri oleh Residen British mengikut syarat Perjanjian Pangkor?

  1. Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu
  2. Pemungutan cukai dan perundangan
  3. Perdagangan bijih timah dan emas
  4. Pertahanan dan hubungan luar
Show answer

Answer: A

Nasihat Residen mesti diminta dan dipatuhi dalam semua hal pentadbiran KECUALI agama Islam dan adat istiadat Melayu.

9. Tarikh rasmi penubuhan Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NNMB) ialah...

  1. 20 Januari 1874
  2. 1 Julai 1896
  3. 1 April 1867
  4. 31 Ogos 1957
Show answer

Answer: B

Persekutuan NNMB ditubuhkan secara rasmi pada 1 Julai 1896.

10. Apakah alasan yang digunakan oleh British untuk mendesak Sultan Abdul Samad menerima Residen di Selangor pada tahun 1874?

  1. Peristiwa pembunuhan Goh Hui
  2. Serangan ke atas kapal dagang British dan rumah api Tanjung Rachado
  3. Kehilangan emas kerajaan
  4. Pemberontakan kongsi gelap di Ampang
Show answer

Answer: B

British menggunakan insiden perompakan kapal dagang dan serangan rumah api Tanjung Rachado untuk mendesak Sultan Selangor.

Sponsored